in

Uslovi za putovanje u Grčku

Grčka je otvorila svoje granice i uvedene su sledeće protivepidemijske mere koje su na snazi od 14. maja 2021. godine.

U daljem tekstu pružamo vam uputstva, korak po korak, o tome kako da se pripremite uoči putovanja u Grčku, počevši od 14. maja.

Ova uputstva uspostavljena su kako bi osigurala zaštitu vašeg zdravlja, kao i zdravlja vaših voljenih i svih angažovanih u pružanju bezbednog doživljaja gostoprimstva:

 • Počevši od 14. maja, putnici koji ulaze u Grčku u obavezi su da poseduju ili potvrdu o negativnom rezultatu PCR laboratorijskog testa na COVID -19, ne starijem od 72 sata pre vremena ulaska u zemlju, ili negativni antigenski (rapid) test, ne stariji od 48 sati pre vremena ulaska u zemlju.

Ovaj test obavezan je za sve turiste (uključujući i decu preko 12 godina starosti), nezavisno od epidemiološke situacije u zemlji iz koje dolaze.

 • Potvrda o negativnom testu nije neophodna za sve putnike koji su u potpunosti vakcinisani, odnosno ukoliko je prošlo 14 dana od revakcinacije, a koji imaju relevantnu potvrdu.

Prihvatljive vakcine su, između ostalih: Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca/Oxford, Novavax, Johnson + Johnson/Janssen, Sinovac Biotech, Gamaleya (Sputnik), Cansino Biologics, Sinopharm.

 • Potvrda o negativnom PCR testu nije neophodna ukoliko je putnik bio pozitivan na korona virus u prethodnih 30 do 180 dana. Ovo može biti dokazano pozitivnim rezultatom na PCR molekularni ili antigenski test urađen u laboratoriji, ili lekarskim uverenjem u kojem se navodi da je nosilac bio pozitivan na infekciju izazvanu virusom SARS-CoV-2 (odnosno da je preležao korona virus). Ova potvrda izdaje se 30 dana nakon prvog pozitivnog testa na COVID-19 i validna je za narednih 180 dana.
 • Postoji mogućnost da se svakom putniku koji ulazi u Grčku, nezavisno od potvrde koju poseduje, obavi nasumično testiranje. Ukoliko budete odabrani za ovo testiranje molimo vas da imate na umu da je testiranje obavezno. Ukoliko odbijete da uradite test nadležni organi imaju pravo da vam uskrate ulazak u Grčku. Biranje lica koja će se testirati vrši se ciljnim sistemom uzrokovanja ,,EVA“, koji se koristio i tokom letnje sezone 2020. godine.
 • Važna napomena: Ulazak turista u Grčku ne zavisi isključivo od vakcinacije. Davanje na uvid potvrde o vakcinaciji značajno olakšava procedure za ulazak u zemlju. Međutim, ni u jednom slučaju potvrda o vakcinaciji ili o postojećim antitelima ne predstavlja vrstu ,,pasoša“.
 • Zemlje čijim državljanima je dozvoljen ulazak, pod gore navedenim uslovima, a bez obavezne naknadne samoizolacije su: zemlje-članice EU i zemlje Šengen zone, SAD, UK, Albanija, Jermenija, Australija, Azerbejdžan, Bahrein, Belorusija, Bosna i Hercegovina, Brunej, Kanada, Kina, Izrael, Japan, Jordan,Kosovo* (Ova oznaka ne dovodi u pitanje stavove o statusu i u skladu je sa Rezolucijom SB UN 1244/1999 i Mišljenjem MSP-a o proglašenju nezavisnosti Kosova) Kuvajt, Liban, Moldavija, Crna Gora, Novi Zeland, Severna Makedonija, Katar, Ruska Federacija, Ruanda, Saudijska Arabija, Srbija, Singapur, Južna Koreja, Tajland, UAE, Ukrajina.

*Što se tiče Ruske Federacije, od 30.06. putnici moraju posedovati negativan PCR test iz laboratorije, ne stariji od 72 sata pre ulaska u zemlju, ili negativni antigenski (rapid) test, ne stariji od 48 sati pre ulaska u zemlju, bez obzira na to da li su vakcinisani.

 • Državljane zemalja van EU savetujemo da biraju direktne letove do Grčke. U suprotnom slučaju putnici moraju poštovati pravila u svakoj zemlji kroz koju prolaze do krajnjeg odredišta. Putnicima je dozvoljeno da uđu u Grčku kroz bilo koji međunarodni aerodrom i kroz luke Patra, Igumenica i Krf.

Državljani Srbije mogu da uđu u Grčku avionom, brodom ili preko nekog od otvorenih drumskih prelaza. Za ulazak turista otvoreni su 24 časa sledeći drumski gračni prelazi:

 • sa Bugarskom: Promahonas, Ormenio, Nimfea i Eksohi
 • sa S. Makedonijom: Evzoni, Niki i Dojrani
 • sa Albanijom: Kristalopigi, Kakavia, Mavromati i Merdzianis (ovaj prelaz radi od 8 do 20 časova)
 • sa Turskom: Kastanjez i Kipi.

Krstarenje i jedrenje je dozvoljeno. Pomorske veze sa Turskom su privremeno obustavljene.

Uslovi za turiste

Pre ulaska u zemlju:

 • Turisti moraju popuniti elektronski obrazac (Passenger Locator Form – PLF) preko sajta https://travel.gov.gr/, najmanje 24 časa pred ulazak u Grčku. Pri ulasku u Grčku morate prezentovati dobijeni kod kada vam zatraže.

Pred polazak na put potrebno je da se svi putnici uvere da sa sobom imaju jednu od važećih potvrda o svom zdravstvenom stanju. Važeća dokumentacija obuhvata:

 • Negativan PCR molekularni test urađen u laboratoriji; test se mora uraditi do 72 sata pre ulaska u zemlju.
 • Negativan rezultat antigenskog (rapid) testa iz laboratorije. Test mora biti urađen najduže 48 sati pre ulaska u zemlju.
 • Potvrda o vakcinaciji koju izdaje nadležna institucija. Vakcinacija mora biti obavljena najmanje 14 dana pre dolaska u Grčku.
 • Potvrda da je lice preležalo virus SARS-CoV-2, izdata od strane državne institucije ili ovlašćene laboratorije. Ova potvrda izdaje se 30 dana nakon prvog pozitivnog testa na COVID-19 i validna je za narednih 180 dana.
 • Dokaz da je lice bilo pozitivno na COVID-19 u prethodnih 30 do 180 dana. Ovo može biti dokazano pozitivnim rezultatom na PCR molekularnom ili antigenskom testu, a da se navodi da se lice oporavilo od infekcije izazvanom SARS-CoV-2 virusom.

Sve potvrde moraju sadržati informacije od značaja, odnosno broj doza vakcine i datume primanja istih, na engleskom, nemačkom, francuskom, italijanskom, španskom, ili ruskom jeziku, a puno ime i prezime lica mora biti potpuno isto kako je navedeno u pasošu ili u drugoj validnoj putnoj ispravi.

Tokom ulaska:

Putnici koji pristižu u Grčku podležu:

 • Nasumičnom RAPID antigenskom testiranju na mestima ulaska u zemlju. Lica kojima će se raditi test birana su ciljnim sistemom uzrokovanja ,,EVA“.
 • Obaveznoj izolaciji, ukoliko je rezultat nasumičnog testiranja pozitivan na SARS-Cov-2. U ovom slučaju, putnik i lica koja putuju zajedno sa njim biće smešteni u hotele predviđene za karantin, gde će im biti urađen PCR test u cilju utvrđivanja tačnosti prvobitne dijagnoze. Gosti će ostati u hotelima ove namene najmanje 10 dana. Troškove boravka u ovim hotelima pokriva Republika Grčka.

Poštovanje zdravstvenih protokola tokom putovanja ali i tokom boravka u Grčkoj od ključnog je značaja za bezbednost svih nas i za brzi povratak u normalnost.

Najčešća pitanja i odgovori u vezi putovanja u Grčku

Kako mogu da putujem u Grčku?

Grčka je ponovo spremna da ugosti turiste iz inostranstva, uz primenu naprednih protokola zdravstvene zaštite. U 2021. godini grčki turizam spreman je da funkcioniše uz najviši mogući stepen bezbednosti kako za turiste, tako i za zaposlene, ali i svaku osobu koja je uključena u pružanju turističkih usluga.

Pre svega, izolacija (karantin) za goste iz inostranstva više nije obavezna. Međutim, ulazak u Grčku biće dozvoljen samo pod sledećim uslovima:

1. Putnici su u obavezi da poseduju jedno od sledećih:

 • Potvrdu o vakcinaciji, koju je izdala nadležna institucija u zemlji porekla.
 • Umesto potvrde o vakcinaciji, turisti mogu takođe pokazati ili negativni rezultat na PCR test koji je urađen ne duže od 72 sata pre putovanja, ili negativan antigenski (rapid) test ne stariji od 48 sati pre putovanja.
 • Umesto toga, putnik ima mogućnost da pokaže dokaz da je bio pozitivan na COVID-19 u prethodnih 30 do 180 dana. Ovo može da se dokaže pozitivnim rezultatom na PCR molekularnom ili antigenskom testu, a da se navodi da se lice oporavilo od infekcije izazvanom SARS-CoV-2 virusom. Ova potvrda izdaje se 30 dana nakon prvog pozitivnog testa na COVID-19 i validna je za narednih 180 dana.

2. Svaki posetilac mora imati popunjen elektronski formular PLF, 24 sata pre putovanja.

3. Tokom ulaska u Grčku, putnicima će biti rađeno nasumično testiranje. U slučaju pozitivnog rezultata, koji bi značio da je putnik koji je testiran pozitivan na prisustvo virusa SARS-CoV-2, on ili ona biće privremeno smešten/a u hotelu namenjenom za karantin, bez naknade. Ukoliko rezultat nečijeg uzorka bude pozitivan tokom testiranja na kopnenim granicama, postoji mogućnost da ulazak neće biti dozvoljen.

Šta važi za zaposlene u turističkom sektoru?

Zaposlena lica u grčkom turističkom sektoru su vakcinisana, kao i većina ostatka populacije, po planu grčke Vlade. Takođe, dok se ne vakcinišu, zaposleni su u obavezi da se testiraju dva puta nedeljno (self-test ili rapid test). Preporučuje se da se testiranje vrši čak i češće, kako bi se na vreme izolovali ukoliko je to potrebno.

Koje se vakcine priznaju?

Spisak prihvaćenih vakcina: Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca/Oxford, Novavax, Johnson + Johnson/Janssen, Sinovac Biotech, Gamaleya (Sputnik), Cansino Biologics, Sinopharm i druge.

Šta važi za međunarodne letove?

Od 14. maja, restrikcije za letove iz zemalja EU biće ukinute, kao i za neke letove iz drugih zemalja. Karantin neće biti obavezan. Takođe, Grčka će dozvoliti letove na svim njenim međunarodnim aerodromima.

Šta će važiti za putovanja kopnenim putem?

Putnicima je dozvoljeno da uđu u zemlju preko graničnih prelaza Promahonas, Ormenio, Evzoni, Nimfea, Niki, Dojrani, Kristalopigi, Kipi, Kakavja, Kastanjes i Eksohi 24 časa dnevno.

Šta važi u vezi sa trajektnim linijama?

Sa početkom od 14.05.2021. karantin nije obavezan za putnike koji u zemlju ulaze trajektima putem glavnih luka (Patra, Igumenica, Krf). Pomorske veze sa Turskom su privremeno obustavljene.

Šta će važiti za goste tokom njihovog boravka u zemlji?

Tokom boravka u Grčkoj posetioci moraju poštovati mere koje važe i za sve grčke državljane.

Da li će postojati protokoli za privredne aktivnosti?

Za sve turističke aktivnosti, turistički transport i turističke posete drugim mestima od značaja važeće isti protokoli koji su važili i tokom 2020. godine, uz nekoliko izmena. Ovi protokoli pokazali su se kao efikasni i biće usklađivani sa epidemiološkom situacijom. Grčko Ministarstvo turizma i Hotelijerska komora Grčke dodeliće sertifikacije svakom smeštaju koji se pridržava gore navedenih protokola. Takođe, obrazovni materijal biće dostavljen zaposlenima u ovakvim preduzećima, kako bi se osigurala ispravna primena svih zdravstvenih i bezbednosnih mera protiv Covid-a 19.

Da li će biti hotela posebno namenjenih za karantin?

Plan za otvaranje grčkog turizma podrazumeva postojanje određenjnih hotela za izolaciju (karantin), u blizini svakog graničnog prelaza, kao i na drugim, strateškim lokacijama, širom zemlje. Na ovaj način, adekvantna mreža za upravljanje slučajevima funkcionisaće u kombinaciji sa njihovom ranom detekcijom po dolasku turista iz inostranstva. Troškove boravka u hotelima za izolaciju pokriva Republika Grčka.

Da li mogu da ostanem u karantinu u svom hotelu, ukoliko sam pozitivan na COVID – 19?

Gosti koji se nađu pozitivni na COVID – 10 pri ulasku u zemlju mogu ostati u karantinu u hotelu u kojem imaju rezervaciju samo ako je u pitanju hotel sa 4 ili 5 zvezdica i ukoliko pruža usluge karantinskih soba, o kojima su obavestili nadležne službe civilne zaštite. Prema zakonodavstvu, posetilac po dolasku može zatražiti od organa civilne zaštite da kontaktira hotel koji je rezervisan, da bi se proverila da li je usluga dostupna.

Šta važi za decu mlađu od 12 godina?

Isključivo deca mlađa od 12 godina neće morati da rade PCR test.

Kad će biti dozvoljeni polasci i dolasci privatnih jahti iz i ka drugim zemljama?

Polasci i dolasci jahti (izuzev onih koje dolaze iz Turske), dozvoljeni su od 3. maja na dalje, uz određena ograničenja, dok ista pravila i uslovi važe i za grčke i za strane državljane.

Šta važi za kruzere?

Od 14. maja restrikcije za kruzere su u potpunosti ukinute, ali uvek uz primenu vrlo strogih protokola koji važe za ovakve aktivnosti.

Šta ako zemlja porekla posetioca zahteva test pri povratku u matičnu zemlju?

PCR ili antigenski test moguće je uraditi direktno u mestu gde posetilac boravi, ukoliko je to potrebno za njegov/njen povratak kući, što će svakom turisti olakšati ispunjene obaveza kako bi se bezbedno vratili u svoju zemlju.

NAPOMENA: Uslovi za ulazak u Grčku su preuzeti 02.07.2021. godine sa zvaničnog sajta https://travel.gov.gr/. Uslovi za ulazak u Grčku su podložni promenama i pre putovanja je neophodno proveriti informacije na zvaničnom sajtu.

Izvor: YUTA Info